Program: luni – vineri 9:00 – 17:00

5 sfaturi pentru învățarea copilului cum să facă față anxietății dentare

5 metode pentru a-ți ajuta copilul să treaca peste frica de dentist

 

Copilul dumneavoastră se umple de anxietate de fiecare dată când trebuie să meargă la dentist? Încerci să-l ajuți să facă față acestei anxietăți, mai degrabă decât să o dezlănțuie? Dacă da, atunci trebuie să înveți tot ce poți despre exercițiile utile pe care alți părinți le-au folosit.Învățarea modului de a face față anxietății dentare te va ajuta să îți pregătești copilul pentru o igienă orală mai sănătoasă pe tot parcursul vieții. Dacă nu vor depăși anxietatea, vor găsi toată viața  o scuză pentru a nu merge la stomatolog.

Mai  jos enumerăm  mai multe opțiuni de exerciții pentru anxietate dentară. Încercă să le folosești și vezi  care funcționează cel mai bine cu personalitatea copilului tău.

Găsește un dentist prietenos cu copiii

      Este normal ca un copil să aibă frică de dentist. Unii se tem de zgomotele puternice, alții se tem de echipamentele metalice cu aspect intimidant pe care le folosesc unii stomatologi. Orice lucru care le declanșează anxietatea în cabinet se va amplifica dacă dentistul nu are răbdarea de a oferii explicații copilului .Trebuie să înțelegi ca stomatologul tău posibiil să nu fie cea mai bună alegere și în cazul copilului oricât de bun ar fi el profesional. Un dentist experimentat și prietenos cu copiii va ști cum să se descurce cu un copil anxios și să-l facă să se simtă cât mai confortabil.

Alegerea corecta iți pregătește călătoria pentru un succes sau pentru un eșec.

Distrage-i

Uneori, cel mai bun lucru de făcut este să iți menții copilul cât mai ocupat posibil înainte, în timpul și după ce se află pe scaun, primind tratament.Mulți părinți își folosesc smartphone-urile (unul dintre cele mai bune instrumente din jur) și le oferă copilului lor să vizioneze un film, să folosească o aplicație pentru filme pentru copii sau doar să asculte muzică (cu căști).Dacă anxietatea lor este ridicată și filmele par a fi singurul lucru care îi consolează, s-ar putea chiar să mergi atât de departe încât să ții ecranul ridicat, astfel încât să îl poată urmări în timp ce sunt pe scaun.Unii părinți s-ar putea să se teamă că acest exercițiu deoarece considre ca  iși “răsfăța copilul”, dar nu este așa. Pentru ca un copilul să facă față anxietății, trebuie mai întâi să vadă că vizita la stomatolog nu este ceva  atât de îngrijorător.

Stabiliți așteptarea în mintea lor

Toată lumea (nu doar copiii) se descurcă mai bine atunci când știu ce o să urmeze  înainte de a păși într-un loc necunoscut. Copiii tăi  nu sunt diferiți când vine vorba de cabinetul stomatologului.Înainte de a merge la stomatolog,  acordă-ți câteva minute pentru a-i descrie copilului de ce este nevoie de vizita la stomatolog  și ce s-ar putea întâmpla pe tot parcursul tratamentului sau programează o ședință de acomodare. Încercă să eviți să pronunți cuvinte declanșatoare care i-ar putea face mai nervoși, cum ar fi „durere”, „cuățare” sau orice altceva cu o conotație negativă în mintea micuțului tău . Este vorba despre încurajarea  pozitivității în această călătorie!Asigură-i că medicul dentist este acolo pentru a-i ajuta, nu pentru a-i răni.

Arătați-le metode de relaxare

             În ciuda a ceea ce ai putea crede, copilul nu este niciodată prea mic pentru a efectua câteva tehnici de relaxare. Dacă sunt suficient de mari, poți încerca să îi arătați cum să respire adânc ori de câte ori se sperie sau îi e teamă. Îi poți reaminti să facă acest lucru dacă acestea apar  în timpul programării.Dacă copilul tău este prea mic pentru a face exerciții de respirație profundă, atunci învață-i să se gândească la lucruri dragi  pentru a-i ajuta să se relaxeze.De exemplu, îi  poți spune să vizualizeze 4 hipopotami (sau animalul lor preferat) care joacă baschet sau 3 șoareci cu pălării superioare care dansează ). Orice crezi că îi va face să zâmbească atunci când se gândesc la asta.Veți fi surprinăs cât de bine funcționează acest exercițiu. Cea mai bună parte? Puteți utiliza această strategie pentru orice moment în care sunt obosiți sau anxioși, nu doar la cabinetul stoamatologului.

Începeți de mici

Există o diferență uluitoare între copiii care au început să meargă la dentist la 3 ani (vârsta recomandată pentru a începe) și cei care au așteptat mai mult.Dacă încep de când sunt mici, nu vor cunoaște niciodată viața stomatolog. Vor deveni mai confortabili cu tratamentele și vor aștepta cu nerăbdare recompensele la final.Este firesc ca un copil care merge de când e mic  să dezvolte mai multă anxietate pe măsură ce crește. Cu toate acestea, continuitatea este un instrument util în aceste cazuri. Pur și simplu îi puteți spune că va fi la fel de sigur ca întotdeauna, ceea ce va funcționa foarte bine.

Vizite regulate

Vizitele regulate de la vârste mici, fac ca  pe lîngă  acomodarea cu cabinetul și medicul să fie posibilă și depistarea unor eventuale probleme la timp. Chiar daca copilul crește și ai impresia că nu are probleme dentare trebuie să știi ca depistarea unor probleme din timp fac ca ședințele de tratament să fie mult mai ușoare și confortabile pentru ei decât in situațiile cînd deja apare durerea. În plus este recomandat ca pînă la vârsta de 12 ani, când se termină erupția dinților, vizitele la medicul stomatolog sa fie constante din 6 in 6 luni .

Comentariile sunt închise.