Program: luni – vineri 9:00 – 17:00

Albirea dentara daunatoare – Tipuri de albire, contraindicatii si efecte adverse

albirea-dentara

Albirea dintilor este un subiect care se afla pe buzlele tuturor celor ce doresc un zambet impecabil care sa inspire sanatate asemenea vedetelor ce isi afiseaza zambetul impecabil cu fiecare ocazie . Desigur este o ideie care ne-ar incant ape fiecare dar sa vedem cine poate beneficia de albire si cine nu .
Aceasta se poate realiza in trei moduri :

La domiciuliu : este varianta cea mai simpla fiind preferata de unii pacienti datorita flexibilitatii tratamentului ( pacientul isi poate aplica gelul de albire in atunci cand doreste nedepinzand de programarile la stomatolog ) dar si a pretului scazut comparative cu cea realizata in cabinet .
Este obligatoriu sa se consulte medicul stomatolog in cazul albirii la domiciliu deoarece vor fi executate gutiere individuale special pentru albire si se va alege concentratia potrivita de peroxide de carbamida ( substanta care albeste ) astfel incat sa nu dauneze smaltului si parodontiului .
In cabinet : procedura de albire executata in cabinetul stomatologic are cea mai mare eficienţă, deoarece se foloseşte cea mai mare concentraţie de peroxid: până la 38 %. Tratamentul poate dura în jur de 3 şedinţe, iar în urma acestuia pacienţii vor avea dinţi cu până la 3 – 8 nuanţe mai albi. Rezultatul albirii durează în medie 1-3 ani in functie de obiceiurile alimentare ale pacientului , dar se poate repeta după această perioadă.
Combinatie cabinet – domiciliu : aceasta se realizeaza destul de rar in cazul in care una din metodele mai sus amintite nu a dat rezultatele dorite .

POT SA IMI FAC ALBIRE DENTARA SAU NU ?
DA daca te numeri intr-una din situatiile de mai jos:
– dinti colorati datorita fumatului si a alimentatiei
– coloraţii genetice (dinţi galbeni, brun-gri);
– coloraţii datorate vârstei;
– coloraţii medicamentoase tetraciclinice (forme uşoare sau medii);
– nevoia de micşorare a diferenţei de culoare între dinţii naturali şi cei cu proteze fixe unidentare (faţete, coroane);
– premergător restaurărilor protetice prin faţetare compozită sau ceramică, pentru realizarea unei nuanţe de culoare mai deschisă.

NU daca te numeri intr-una din situatiile de mai jos :
– dinţi cu importante alterări structurale: fracturi, fisuri;
– dinţi cu hipersensibilitate severă;
– afecţiuni generale grave.
– dinţii cu restaurări coronare voluminoase, din material compozit sau amalgam.

BINE DE STIUT
– albirea va interesa doar dinţii, nu şi restaurările preexistente, de aceea ar putea deveni necesară înlocuirea acestora după albire;
– nuanţele foarte închise vor beneficia doar de o ameliorare;
– pe toata durata procedurii de albire nu se fumează şi nu se consumă alimente ce pot determina colorarea dinţilor – cafea, ceai, vin roşu etc.!

Efecte secundare locale şi generale
In urma acestei manopere extista posibilitatea aparitiei unor efecte secundare si anume :
– frecvent apare sensibilitate dureroasă dentară ( care de cele mai multe ori se trateaza cu produse desensibilizante ) .
– pot aparea măriri de volum gingivale;
– în timp, efectul albirii se poate pierde, fiind necesară o reintervenţie;
– ţesuturile dure dentare (smalţ, dentină) pot fi afectate structural, pe o adâncime variabilă, în cazul unor concentraţii mari sau prin aplicarea îndelungată a agenţilor decoloranţi; ( in cazul albirilor la domiciliu )
– senzaţie de greutate în stomac prin ingerarea unei cantităţi din substanţa de albire introdusă în exces în gutieră; ( in cazul albirilor la domiciliu )
– iritaţii ale mucoasei datorita gutierei incorect adaptată sau prin aplicarea unei cantităţi prea mari de gel aplicata în gutieră, atunci când albirea se realizează la domiciliu;

Menţinerea nuanţei albe a dinţilor necesită un efort special: evitarea alimentelor şi băuturilor colorate, o igienă orală impecabilă !
Prin urmare…
…ramâne ca voi să puneţi în balanţă atât beneficiile, cât şi potenţialele efecte secundare ale albirii dentare înainte de a solicita medicului dentist o astfel de intervenţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.