Program: luni – vineri 9:00 – 17:00

CAUZA BOLII ALZHEIMER POATE PROVENI DIN INTERIORUL GURII TALE

În ultimii ani, un număr tot mai mare de studii științifice susțin o ipoteză alarmantă: boala Alzheimer nu este doar o boală, este o infecție.
În timp ce cercetatorii inca incearca sa identifice procesul exact al acestei infectii, o multitudine de lucrari sustin ca inmultirea accelerata a cazurilor de Alzheimer depaseste cu mult ceea ce credeam pana acum.
Acum, oamenii de știință spun că au cea mai probabila teorie de pana acum pentru o cauza bacteriana in spatele Alzheimer-ului și vine dintr-o zona neașteptata: bolile gingivale.
Într-o lucrare noua condusă de autorul Jan Potempa, microbiolog la Universitatea din Louisville, cercetătorii noteaza prezenta Porphyromonas gingivalis – patogenul din spatele parodontozei cronice – în creierul pacienților bolnavi de Alzheimer decedati.
Nu este prima dată când cele doua elemente au fost asociate, dar cercetătorii au aprofundat studiile.
În experimente pe șoareci, infecția orală cu agentul patogen a condus la colonizarea creierului de către bacterii si la creșterea producției de beta-amiloid (Aβ), proteinele frecvent asociate cu Alzheimer.
Echipa de cercetatori, care este coordonata de startup-ul farmaceutic Cortexyme, co-infiintat de autorul principal Stephen Dominy, nu sustine deocamdata ca a descoperit cu certitudine dovada cauzei Alzheimer-ului.
Dar este sigur ca ei cred ca avem de a face cu o teorie foarte probabila.
“Agentii infectiosi au mai fost asociati cu initierea si inaintarea bolii Alzheimer in trecut, dar dovezile nu a fost convingatoare”, spun cercetatorii .
“Acum, pentru prima data, avem dovezi solide care asociaza patogenul intracelular Gram-negative, P. gingivalis si patogeneza Alzheimer.”
În plus, echipa a identificat enzime toxice numite “gingipains” secretate de bacterii in creierul pacienților cu Alzheimer, care au fost corelate cu alti doi markeri ai bolii: proteina tau și proteina ubiquitin.
Dar si mai convingător, echipa a identificat aceste toxine “gingipains” în creierul unor persoane decedate care nu au fost niciodată diagnosticate cu boala Alzheimer.
Acest lucru este important, deoarece în timp ce P. gingivalis și boala au mai fost associate in trecut, nu s-a stiut niciodata daca bolile gingivale cauzează Alzheimer sau dacă demența conduce la o igiena orală precara.
Faptul că niveluri mici de gingipains au fost evidente chiar și la persoanele care nu au fost niciodată diagnosticate cu Alzheimer poate fi o dovada puternica sugerând că ei ar fi putut dezvolta această boala dacă ar fi trăit mai mult.
O substanta dezvoltata de compania numita COR388, care face deja studii clinice la pacienți cu Alzheimer, arata ca poate reduce stresul bacterial al unei infectii in creier cu P. gingivalis, in acelasi timp reducand productia de amyloid-beta si a inflamarii neuronale.
Trebuie sa avem rabdare pentru a vedea ce va fi descoperit in studiile viitoare si ce beneficii poate avea COR388, dar comunitatea cercetatorilor este optimista.
“Deocamdata medicamentele care ataca proteinele toxice ale bacteriei au aratat beneficii doar la soareci, dar avand in vedere ca in ultimii 15 ani nu a mai aparut nici un tratament nou pentru dementa, este important sa testam cat mai multe parghii in lupta impotriva bolilor precum Alzheimer „, a declarat David Reynolds, cercetator in studiile Alzheimer.
Va trebui sa asteptam rezultatele acestor studii in desfasurare pentru a afla mai multe despre ce potential are in tratarea bolii Alzheimer.
Descoperirile sunt publicate în “Science Advances”.

Sursa foto : www.express.co.uk

Sursa articol: http://advances.sciencemag.org/content/5/1/eaau3333


Comentariile sunt închise.