Program: luni – vineri 9:00 – 17:00

SmileART Implant dentar

Implantul dentar, un simplu „șurub” ?

Vorba românească spune că „suntem prea săraci că să alegem lucruri ieftine”, așa că, în articolul ce urmează, vom discuta despre ce anume trebuie să urmăriți atunci când vă decideți să vă inserați un implant dentar.

Implantul dentar reprezintă un tratament  stomatologic destul de costisitor pentru majoritatea oamenilor. Prin urmare, este foarte important să știți care sunt criteriile după care să vă ghidați în alegerea unui implant, atunci când veți opta pentru un astfel de dispozitiv medical. Situația economică ne îndeamnă, de cele mai multe ori, să alegem lucrurile mai ieftine, însă, foarte des, această decizie nu e cea mai potrivită când vine vorba de sănătatea noastră.

De-a lungul practicii am întâlnit numeroase situații când părerile de rău erau prea târzii, pacienții au ales varianta mai ieftină și, nu după mult timp, au apărut problemele. Soluționarea acestor probleme în cazul unui implat dentar implică, de multe ori, adiții de os, vizite la cabinetul stomatologic, uneori înlocuirea implantului, trauma suferită de pacient și, nu în ultimul rând, cheltuielile aferente care, nu de puține ori, sunt mai mari decât implantul propriu-zis.

Piața implanturilor dentare a explodat și, pe lângă faptul că implanturile dentare au ajuns să fie inserate de medici fără competențe, ele au ajuns să fie considerate niște „șuruburi”,  însă în realitate nu e chiar așa.

Pacienții, de multe ori, nu sunt informați de către medic și nici nu au competențele necesare să facă singuri diferențele între implanturi, de aceea, în cele ce urmează, va voi explica 2 aspecte esențiale pe care trebuie să le urmăriți în alegerea implantul dentar.

 

Ce înseamnă un implant de calitate?

Pentru pacienți, calitatea unui implant se traduce prin lipsa problemelor pe termen lung, însă acest aspect este influențat de mai mulți factori, iar unul dintre ei este strict legat de calitatea implantului dentar.

Calitatea implantului este influențată de felul în care implantul este produs și finisat. Din moment ce majoritatea brandurilor produc implanturi dentare din titan (sau aliaje din titan cu zirconiu), diferențele majore dintre brandurile premium și cele non-premium apar în modurile de prelucrare, tratare și sterilizare ale materialului de bază.

 

Cele 2  aspecte esențiale pe care le poți verifica tu, ca pacient, atunci când alegi  implantul sunt:

 

  • Suprafața  implantului

Pentru ca osteointegrarea să fie cât mai rapidă, este important ca pe suprafața implantului să nu existe impurități. Din acest motiv, implanturile dentare trec printr-o serie de cicluri de sterilizare.

Dacă în cazul brandurilor non-premium, suprafața implantului este tratată superficial, în cazul brandurilor premium, sterilizarea și curățarea suprafeței implantului se fac în mai multe cicluri, eliminându-se astfel în totalitate impuritățile de pe suprafața implantului. Cum poți tu ca pacient să afli dacă implantul respectiv are o suprafață curată?  Simplu! Cauți pe internet certificări ale suprafeței implantului respectv, iar una din sursele care te ajută în acest sens este site-ul  Institutului Clean Implant, un institut care validează implanturile cu suprafețele cele mai curate.

Suprafețele implanturilor premium  sunt tratate prin tehnologii specifice dezvoltate și patentate de fiecare brand în parte, astfel, de-a lungul timpului, anumite branduri au descoperit tehnici și tehnologii noi prin care să modeleze suprafața implantului pentru a scurta durata necesară osteointegrării. De exemplu, suprafața XPEED® este unică implanturilor MegaGen, ea activează depunerea de os în jurul implantului și maximizează integrarea acestuia, oferind șanse considerabil mai mari implantului pentru a se integra rapid. Astfel de tehnologii sunt dezvoltate de majoritatea implanturilor de top și sunt descrise pe site-urile oficiale ale implanturilor.

Brandurile non-premium folosesc tehnologii copiate, mai puțin avansate și nu investesc la fel de mult în studii și cercetări, oferind astfel un preț mai accesibil, dar și rezultate mai puțin performante comparativ cu cele ale implanturilor premium.

 

  • Conexiunea implant – bont

Bontul protetic este un segment care se aplică deasupra implantului dentar și care face legătura dintre implant și viitoarea coroană. O conexiune puternică implant – bont este esențială pentru  o stabilitate osoasă pe termen lung și, implicit, un tratament reușit.

Cele mai recente studii au dovedit că, dintre toate tipurile de conexiuni existente, conexiunea conică este cea care împiedică cel mai bine mișcarea bontului protetic în implant, producându-se practic o „sudură la rece” între cele două componente. În timp ce brandurile premium preferă acest tip de conexiune, multe dintre brandurile non-premium apelează la conexiuni hexagonale care, în timp îndelungat, pot duce la apariția micromișcării bont – implant și, ulterior, la pierderi osoase sau chiar la pierderea implantului.

 

Acțiuni concrete pe care trebuie să le faci când decizi să îți inseri un implant dentar 

 

  1. Întreabă-ți medicul ce brand/marcă de implanturi folosește.
  2. Informează-te despre ele așa cum ți-am descris mai sus.
  3. Citește despre conexiunea bont-implant pe care o are implantul pe site-ul de prezentare.
  4. La finalul intervenției, cere medicului un certificat care să conțină codul implantului.

 

Acest articol a fost redactat nu pentru a creea polemici între dumneavoastră și medicii ce va tratează, ci pentru a va ajuta să luați deciziile cele mai bune pentru sănătatea dumneavoastră. Sunt sigur că,  discutând cu medicul dumneavoastră, veți găsi împreună cel mai potrivit tratament. Și nu uitați cel mai important aspect: „pe scaunul stomatologic, toți ne dorim să ajungem cât mai rar”!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.