Protetica dentară se ocupă cu înlocuirea dinților, atunci când ei lipsesc, prin proteze fixe, semi-mobile (scheletelate) și proteze mobile.
Coroanele dentare se indica in urmatoarele cazuri:
– pentru protejarea unui dinte a carui structura este slabita, de exemplu in urmaunuitratament endodontic;
– pentru refacerea unui dinte fracturat sau care este distrus de carie peste limita refacerii prin obturatii;
– refacerea unui dinte cu obturatii masive atunci cand peretii de dentina sunt foarte subtiri si dintele se poate fractura;
– pentru agregarea unei punti dentare;
– pentru acoperirea unor dinti cu discromii puternice sau cu forme inestetice;
– peste un implant dentar => vezi implante
Puntile dentare restaureaza un dinte lipsa prin realizarea unei „punti” peste zona edentata; acest lucru presupune realizarea unui intermediar de punte (corp de punte) cu cate o coroana pe fiecare dinte limitant. Coroanele sunt agregate pe dintii vecini pentru a sustine dintele fals. Cand exista dinti limitanti numai de o parte a zonei de extractie se pot realizapunti cu extensii.
O punte fixa serveste la:
– inlocuirea dintelui/ dintilor lipsa;
– echilibreaza o „muscatura” normala;
– protejeaza creasta edentata de presiuni potential nocive;
– previne migrarea dintilor anatgonisti;
– previne migrarea si inclinarea dintilor vecini;
– previne carierea dintilor vecini;
– intarzie instalarea bolii parodontale.
Pentru realizarea unei punti, medicul dentist trebuie sa slefuiasca din dintii vecini pentru a creea spatiu pentru coroane; medicul ia apoi un mulaj (amprenta) ce este trimisa la laborator unde se realizeaza coroana propriu-zisa. In functie de tipul de coroana aleasa pot fi necesare una sau mai multe probe in cabinet si laborator.
Aceste punti si coroane necesiata mijloace de igienizare speciale care va vor fi aratate demedicul stomatolog. Periajul neregulat si neadecvat, utilizarea gresita a atei dentare, vizitele rare la medicul dentist si consumul excesiv de zahar si produse bogate in carbohidrati vor scadea din durata de viata a puntilor si coroanelor dentare si vor deteriora dintii stalpi pe care acestea sunt cimentate.
Protezele Totale
Reprezinta modalitatea traditionala si cea mai ieftina de a inlocui dintii lipsa. Protezele totale („placile”) simuleaza aspectul natural al dintilor si gingiilor si servesc la masticatie. Cele mai nulte proteze totale sunt realizate din rasini acrilice si materiale compozite. In general pacientul poate alege una din varientele:
– proteze total acrilice traditionale;
– proteze totale acrilice cu baza de metal pentru a le intari;
– proteze flexibile (Valplast)
– proteze flexibile (Valplast) cu armatura metalica
Exista 2 tipuri de proteze acrilice:
– protezele totale acrilice care inlocuiesc toti dintii si gingia
– protezele partiale acrilice care inlocuiesc unul sau mai multi dinti cand exista dinti inca sanatosi pe arcada.
Majoritatea pacientilor cu proteze totale acrilice sunt pacienti in varsta care si-au pierdut toti dintii, pe cand purtatorii de proteze partiale acrilice in general sufera de boala parodontala sau au pierdut dintii datorita unor accidente, ceea ce se insoteste de defecte osoase. Toti pacientii tratati cu proteze acrilice beneficiaza de imbuntatirea functiei masticatorii, de o fonatie mai buna, de o igienizare mai usoara si de nu in ultimul rand de imbunatatirea aspectului estetic.
Protezele acrilice sunt realizate pentru fiecare pacient in parte, respectand particularitatile anatomice ale cavitatii bucale. Initial sunt resimtite ca un obiect strain oricat de bine realizate ar fi; ulterior, dupa o scurta perioada de adaptare majoritatea persoanelor nu le mai realizeaza prezenta in cavitatea bucala.
Controalele periodice la dentist sunt benefice pentru ca medicul sa poata sesiza schimbarile ce apar in cavitatea bucala. Daca dintii restanti se inclina sau daca daca forma osului se schimba in timp o noua proteza ar putea fi necesara.