Program: luni – vineri 9:00 – 17:00

Totul despre IMPLANTUL DENTAR

Va ganditi sa alegeti un implant dentar sau v-ati hotarat deja sa realizati o asemenea procedura? In cele ce urmeaza va vom oferi o privire de ansamblu asupra implanturilor si a implantarii. Implanturile se folosesc tot mai mult in medicina dentara in cazul pacientilor care au pierdut unul sau mai multi dinti. Terapia prin implantare s-a dovedit a fi una stabila, functionala si de succes pe termen lung, asigurand in acelasi timp confort sporit pacientului .

PREZENTARE GENERALA

Implanturile pot inlocui unul sau mai multi dinti. De asemenea, acestea pot reprezenta un sprijin pentru lucrari mai mari (punti ) sau pentru proteze, daca pacientul nu mai are suficienti dinti care sa permita acest lucru.

dental-implant-anatomy-large

    Partile componente ale unui implant dentar

Implantul dentar este compus din urmatoarele elemente:

 • corpul implantului, care va fi introdus in os;
 • abutmentul implantului dentar sau bontul protetic pe care se fixeaza coroana dentara;
 • coroana sau structuri de prindere pentru proteze;

Exista sisteme de implant dintr-o singura sau din doua parti componente. Corpul implantului si elementul de prindere sunt livrate separat in cazul implanturilor din doua parti. In cazul implantului dintr-o singura parte, corpul implantului este legat cu ajutorul unui element de legatura de coroana sau de structura de prindere. Cel mai des sunt folosite implanturile cu doua parti componente deoarece in cazul acestora implantul nu va fi incarcat in timpul procesului de vindecare.

   Materiale si sisteme de implanturi

     Materialul de baza pentru implanturile dentare este titanul. Acest material este compatibil cu tesutul uman (biocompatibil) si formeaza o legatura stransa cu osul (osteointegrare). Titanul are un comportament biologic neutru si nu provoaca reactii alergice sau reactii de corp strain.

In general exista o gama larga de sisteme de implanturi pentru medicina dentara. Implanturile cilindrice sau sub forma de surub sunt cel mai des folosite. Gaura de fixare in os se realizeaza cu instrumente rotative (burghiu medicinal). Acest tip de procedura este relativ simpla si rapida de realizat, nu incarca pacientul asa cum este cazul altor tehnici de implantare si pacientii prezinta mai rar complicatii la vindecare.

Implanturile sub forma de surub au avantajul ca – datorita – filetului – raman ancorate in os (stabilitate primara). Astfel se reduce timpul de vindecare, deoarece trebuie sa se regenereze doar o portiune mica de os.

Indicatii si conditii necesare realizarii unui implant dentar

           Implanturile dentare au ca scop inlocuirea dintilor care lipsesc. Teoretic, orice dinte pierdut ar putea fi inlocuit cu un implant dentar. Cu toate ca implanturile sunt necesare in cazul in care pacientul pierde un dinte sau mai multi, implantarea nu este necesara in cazul edentatiei totale. Pentru o punte  dentara sunt suficiente de obicei 6-8 implanturi per maxilar. Nu se realizeaza o imbunatatire functionala cu mai multi dinti implantati. In 10-20% din cazurile de pacienti implantati este vorba despre implanturi dentare unice. In aceste situatii este vorba despre un dinte pierdut fie din cauza parodontozei, a unei carii sau dupa tratarea ineficienta a unui canal dentar, care este inlocuit de o coroana dentara.

In cazul unui implant dentar unic, pacientul nu poate sa indeparteze legatura dintre implant si coroana, coroana fiind fixata cu ajutorul unui surub de implant. Capul surubului este acoperit cu material plastic sau ceramica, daca este vizibil. Mai nou se foloseste si cimentarea pentru a ascunde implantul. Practic, se realizeaza o structura care se ataseaza cu ajutorul unui surub de implant, iar pe aceasta structura este fixata mai apoi coroana (la fel ca in cazul coroanei pe un dinte sanatos).

INDICATII PENTRU IMPLANTARE

 • Implant dentar unic
 • Acoperirea unor edentatii extinse
 • Inlocuirea molarilor lipsa
 • Un numar foarte mic de dinti ramasi
 • Inlocuirea totala, lipsa tuturor dintilor

CONDITII NECESARE REALIZARII UNUI IMPLANT DENTAR

 • Prezenta unei portiuni suficiente de os pentru montarea implantului
 • Spatiu suficient pentru structura protetica (coroana)
 • Igiena orala buna
 • Maxilarul pacientului a incheiat procesul de crestere
 • Atentie la contraindicatii

Tratamentul se va alege in functie de situatia maxilarului si va fi discutat impreuna cu medicul curant.

CONTRAINDICATII

          Ratiunile medicale care impiedica realizarea unui implant dentar, sunt situatii care fie fac aceasta procedura imposibila (contraindicatie absoluta) sau care supun pacientul la anumite riscuri in timpul sau in urma procedurii (contraindicatie relativa).

Contraindicatii generale

 • Fumatul (abuzul de nicotina)
 • Medicamentele care influenteaza metabolismul osos (bifosfonatii)
 • Diabetul zaharat de tip II netratat sau tratat necorespunzator
 • Imunitatea scazuta datorita unor boli sau medicamente (tratament cu cortizon, citostatice)
 • Afectiuni grave ale aparatului circulator
 • Boli ale tesutului conjunctiv sau ale oaselor (boli reumatice)
 • Anumite boli psihice

In cazul persoanelor fumatoare trebuie sa se ia in considerare faptul ca – pe termen scurt – rata de succes a implantului dentar (osteointegrarea) este mai scazuta, iar rata de pierdere a implantului creste pana de 4 ori. Totodata rezultatele pe termen lung sunt afectate in cazul fumatorilor, de aceea trebuie sa se inteleaga faptul ca medicii nu le pot garanta fumatorilor succesul pe termen lung al  implanturilor dentare.

Contraindicatii locale (masuri impotriva lor)

 • Lipsa de spatiu pe os – grefa de os;
 • Calitatea osului este necorespunzatoare – tehnica de implantare potrivita, procese de crestere a densitatii osului;
 • Punerea in pericol a unor structuri importante (ramuri nervoase sau radacinile dintilor invecinati) – tehnica de implantare corespunzatoare si dupa caz folosirea metodelor asistate de calculator (pentru a avea o imagine mai ampla);
 • Boli ale osului maxilar, a mucoasei bucale sau ale aparatului dentar – tratamentul afectiunii;
 • Dureri neexplicate la nivelul maxilarului – diagnosticare, tratare;
 • Conditii nefavorabile ale maxilarului (prea putin spatiu pentru coroana) – proceduri ortodontice sau chirurgicale la nivelul maxilarului;
 • Bruxism – tratament cu gutiere;
 • Procesul de crestere a maxilarului nu s-a incheiat – asteptare;

Exista o serie intreaga de factori locali, biologici, anatomici sau functionali care pot influenta atat pe termen scurt cat si pe termen lung succesul unui implant dentar. Acestia nu interzic efectuarea unui implant dar presupun masuri suplimentare de pregatire. De aceea este importanta efectuarea unei consultatii detaliate a pacientului inaintea efectuarii procedurii.

AVANTAJELE IMPLANTURILOR DENTARE

dental-implant-vs-natural-tooth

 • Profilaxia ranilor dentare (pastrarea in bune conditii a osului care s-ar fi resorbit fara incarcarea mecanica provenita de la un dinte);
 • Protejarea dintilor sanatosi;
 • Utilizarea de implante multiple (se obtine astfel suport pentru o buna protezare a cavitatii orale);
 • Tratament eficient in cazul pierderilor dentare de cauza parodontala;
 • In cele mai multe cazuri este o procedura de rutina, fara riscuri;
 • Biocompatibilitate asigurata;
 • Prognostic bun pana la foarte bun;
 • Tratament economic datorita duratei lungi de viata a implantului;

RISCURILE IMPLANTURILOR DENTARE

           Alegerea de a face sau nu un implant dentar, este cel mai adesea insotita de frica complicatiilor (pierderea implantului) care pot aparea in timpul tratamentului. In general, totusi, procedura de implantare dentara se numara printre procedurile cu cel mai scazut risc.

Riscul de a pierde un implant pe termen scurt este sub 5%. Riscul individual pentru fiecare pacient in parte poate fi stabilit doar de medicul curant dupa consultatie. Astfel pot fi evitate probleme care tin de situatii speciale anatomice (leziuni ale nervilor, ale dintilor invecinati.                                                

COMPLICATII POSTOPERATORII

Pacientul poate evita sau reduce complicatiile postoperatorii (in procesul de vindecare). In urmatoarele paragrafe puteti gasi informatii referitoare la acest subiect.

COMPLICATII TARZII

                     Complicatiile tarzii apar rar si de cele mai multe ori sunt cauzate de infectii cronice. Aceste complicatii apar de cele mai multe ori la pacientii cu diferite boli generale (vezi contraindicatii) si la persoanele fumatoare.

PERIIMPLANTITA

Periimplantita este o boala care poate sa apara la persoanele care au un implant dentar. Aceasta este asemanatoare cu parodontoza dintilor naturali. Ca si in cazul dintilor naturali, si pe implanturi se aduna placa bacteriana. Daca acesta placa nu este complet indepartata, apare intai o inflamatie a gingiei (mucozita). Mucozita periimplantara dispare de obicei fara complicatii daca se indeparteaza placa bacteriana. Daca aceste depuneri nu sunt indepartate, atunci inflamatia va ataca si tesutul osos. Aceasta are ca urmari degradarea osului din jurul implantului, asa numita periimplatita. Drept consecinta implantul incepe sa “joace”. Daca  nu este tratata la timp, periimplatita poate duce la pierderea implantului. Tocmai pentru a preveni acest lucru, este importanta mentinerea unei igiene orale bune.

Tratamentul periimplatitei este mai complicat decat in cazul dintilor naturali. Indepartarea placii de pe suprafata implantului este problematica, deoarece metodele de indepartare mecanice folosite de medicul dentist pot afecta suprafata implantului. Din acest motiv, implantul nu va mai reveni la situatia initiala, lucru care va conduce la recidive.

Pe langa curatarea mecanica este recomandat sa se administreze si un tratament cu antibiotice pentru a omori agentii patogeni implicati.

PIERDEREA IMPLANTULUI

Pierderea implantului se intampla mai rar, dar are un efect dezamagitor pentru pacient. Defectul produs in urma pierderii implantului poate fi remediat cu ajutorul unei grefe osoase, astfel incat sa se poata realiza un nou implant, daca pacientul doreste acest lucru.

Tratamentul cu proteze conventionale este de asemenea o solutie.

PROCEDURA DE IMPLANTARE

 PREGATIRI GENERALE

Inainte de implantul dentar trebuie optimizata igiena orala si evitat fumatul. Gingivita si parodontoza trebuie tratate in prealabil, iar cariile trebuie de asemenea tratate. Daca maxilarul nu ofera destul spatiu pentru implant, trebuie efectuat un tratament in urma caruia se mareste masa osoasa,

GREFA OSOASA

Daca nu exista sufiecienta substanta osoasa, implantul nu poate fi fixat. In acest sens, trebuie sa se recurga la o grefa osoasa care sa ofere conditiile necesare efectuarii interventiei . Aceasta procedura se numeste si augmentare osoasa. Pentru aceasta se va folosi os specific corpului uman, un material care inlocuieste osul sau o combinatie dintre cele doua. Dupa caz, se administreaza antibiotice pentru a evita infectiile bacteriene.

PREGATIRI PENTRU INTERVENTIA CHIRURGICALA ORALA

         Imediat inaintea interventiei chirurgicale este recomandata o curatare a cavitatii bucale cu apa de gura antiseptica (clorhexidina). Se recomanda de asemenea administrarea de antibiotic pentru a impiedica eventualele infectii aparute in timpul sau in urma interventiei. Aceste infectii pot duce la pierderea implantului sau la bacteriemii (prezenta bacteriilor in sange) .

INTERVENTIA CHIRURGICALA ORALA (IMPLANTAREA)

Implantul este montat ca un fel de radacina artificiala a dintelui, de cele mai multe ori cu anestezie locala. Implantul dentar este un implant endoosos (montat in os). Se indeparteaza mucoasa de la nivelul dorit si se pregateste locul pentru introducerea implantului, in functie de lungimea si diametrul implantului. Pregatirea se realizeaza cu un burghiu rotativ, racit in permanenta cu ser fiziologic pentru a impiedica supraincalzirea osului.Dupa montarea implantului se coase gingia. Vindecarea este completa dupa 10 zile

(cand se indeparteaza firele). Indepartarea firelor este urmata de o perioada de vindecarea completa a carei durata depinde de calitatea osului. De obicei dureaza cateva saptamani pentru ca implantul sa se fixeze in osul maxilar. Aceasta etapa dureaza mai mult in cazul maxilarului superior (in medie 3-6 luni) spre deosebire de maxilarul inferior (2-3 luni). Uneori este posibila si o ”punere in functiune” imediata a implantului.

Dupa vindecarea profunda este nevoie de o a doua intervetie in care sa se elibereze implantul. Imediat dupa aceea, sau la cateva zile, se poate face mulajul pentru structura coroanei dentare si montarea acesteia.

INGRIJIREA POST OPERATORIE SI INTRETINEREA IMPLANTULUI

         In mod firesc, trebuie avut in vedere faptul ca, locul in care a avut loc interventia chirurgicala nu trebuie suprasolicitat. Este recomandabil sa se evite curatarea excesiva a zonei operate cu periuta de dinti, dar restul danturii trebuie curatat cu grija. In primele ore dupa operatie este importanta profilaxia infectiilor. Astfel pacientul va folosi mijloace adjuvante precum apa de gura antiseptica (clorhexidina). Dupa vindecare trebuie evitate inflamatiile de la nivelul implantului, motiv pentru care trebuie efectuate controale regulate la medicul dentist, pentru a le putea identifica si trata din timp. Inflamatiile netratate pot duce la denaturarea osului maxilar si pierderea implantului.

Controalele regulate la 3-6 luni sunt obligatorii in cazul implanturilor dentare. Pe langa periuta de dinti folosita in mod normal in igiena orala, este recomandata folosirea si altor mijloace de curatare si intretinere a implantului dentar, precum ata dentara sau periutele pentru spatiile interdentare.

              Pierderea implantului – mai ales dupa o perioada lunga de la implantare – este direct legata de o igiena precara, dar poate fi vorba si de alti factori (fumatul) sau schimbari in starea generala de sanatate a pacientului. De aceea mentinerea igienei orale, mai ales in jurul implantului, este esentiala.

LISTA DE VERIFICARE PENTRU IMPLANTARE

PREGATIREA PENTRU INTERVENTIA CHIRURGICALA

 • Optimizarea igienei orale
 • Reducerea factorilor de risc (renuntarea la fumat)
 • Tratarea afectiunilor cavitatii bucale (carii, gingivita, paradontoza)

INTERVENTIA CHIRURGICALA ORALA

 • Profilaxie – antibiotice
 • Reducerea cantitatii germenilor din cavitatea bucala (apa de gura cu clorhexidina)
 • Eventual medicatie pentru durere

INGRIJIREA POSTOPERATORIE SI INTRETINEREA IMPLANTULUI

Imediat dupa operatie:

 • Igiena orala (fara periuta de dinti in zona interventiei)
 • Apa de gura antiseptica (clorhexidina)

 

Ingrijirea implantului:

 • A tentie la igiena orala
 • Ata dentara si/sau periuta spatii interdentare
 • Apa de gura antiseptica (clorhexidina)
 • Control regulat la medicul dentist

 

sursa fotografiilor din articol  www.deardoctor.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.