Program: luni – vineri 9:00 – 17:00

Interviu cu dr. Oprea Adina, medic specialist chirurgie dento-alveolară

Interviu cu dr. Oprea Adina, medic specialist chirurgie dento-alveolară

Dr. Adina Oprea, specialist în chirurgie dento-alveolară în cadrul clinicii SmileART, ne invită la o conversație deschisă, unde vom explora nu doar etapele carierei sale, ci și felul în care abordarea sa empatică față de pacienți, trecută prin filtrul experienței și viziunii unui medic dedicat și profund uman, transformă zâmbete și, prin aceasta, vieți.

Cum v-ați decis să vă specializați în chirurgie dento-alveolară?

„Decizia de a mă specializa în chirurgie dento-alveolară a fost mai mult decât o alegere profesională; a fost o chemare pe care am simțit-o încă de la studiile de medicină dentară la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași. Inițial, nu înțelegeam în totalitate amploarea și profunzimea acestei specializări, dar am fost captivată de impactul ei enorm asupra sănătății și fericirii pacienților.

În timp, am ajuns să văd chirurgia dento-alveolară nu doar ca pe o serie de proceduri tehnice, ci ca pe un act de îngrijire profundă, care aduce speranță și alinare celor care se tem cel mai mult de vizita la dentist. E adevărat, mulți pacienți vin la noi temători sau în dureri, dar aceasta mă motivează și mai mult să le ofer nu doar tratamente de excepție, ci și o experiență plină de empatie și înțelegere.

În această specializare, fiecare zâmbet pe care îl redăm și fiecare durere pe care o alinăm contribuie la îmbunătățirea stării de bine a pacienților noștri. Colaborarea strânsă cu alte specializări din domeniul dentar ne permite să le oferim pacienților nu doar soluții medicale, ci și motive să zâmbească cu încredere. Aceasta este, pentru mine, esența adevăratei îngrijiri: să aduci zâmbete sănătoase și să transformi temerile în încredere și fericire.”

Cum comunicați și colaborați cu echipa din clinica SmileART ?

„În cadrul clinicii SmileART, am pus întotdeauna un accent deosebit pe comunicarea interdisciplinară și pe colaborarea strânsă cu colegii mei specialiști. Sunt extrem de recunoscătoare și încântată să fac parte din această echipă, unde fiecare membru contribuie cu expertiza și cunoștințele sale. Această sinergie ne permite să oferim pacienților tratamente de înaltă calitate, integrate și personalizate.

Abordarea noastră multidisciplinară este deosebit de valoroasă în cazurile complexe, unde diferite perspective și competențe se unesc pentru a asigura cele mai bune rezultate posibile. Comunicarea eficientă și colaborarea strânsă cu colegii mei sunt esențiale în acest proces. Organizăm întâlniri regulate pentru a discuta starea pacienților, a planifica tratamentele și a împărtăși cunoștințe și experiențe dobândite la congresele la care participăm. Astfel, nu doar că ne îmbunătățim continuu ca profesioniști, dar asigurăm și un nivel superior de îngrijire pentru pacienții noștri.

În concluzie, colaborarea în clinica SmileART nu doar că îmi permite să mă dezvolt profesional, ci contribuie și la oferirea unei îngrijiri holistice și de excepție pentru fiecare pacient, cu un impact pozitiv direct asupra sănătății și bunăstării lor.”

Care sunt cele mai frecvente proceduri chirurgicale pe care le efectuați?

„În practica mea în chirurgia dento-alveolară, am efectuat în principal extracții dentare, o procedură esențială pentru menținerea sănătății orale. Totuși, în ultimul an, am observat o creștere semnificativă a cererii pentru augmentări osoase și implanturi dentare. Aceste proceduri avansate sunt acum un punct central al activității mele, și mă angajez să excelez în această direcție.

Augmentările osoase și implanturile dentare sunt intervenții complexe și de o importanță majoră, care necesită o precizie și o atenție deosebită. Deși sunt proceduri mai costisitoare, investiția în aceste tratamente are un impact pozitiv semnificativ asupra calității vieții pacienților. Prin augmentările osoase, reușim să pregătim maxilarul pentru inserarea implanturilor, asigurând astfel un suport stabil și durabil pentru acestea. Implanturile dentare, la rândul lor, oferă o soluție de lungă durată pentru înlocuirea dinților pierduți, restaurând nu doar funcționalitatea masticatorie, ci și estetica zâmbetului.

Scopul meu principal este ca pacienții să beneficieze de rezultate optime, care le îmbunătățesc nu doar sănătatea orală, dar și încrederea în sine și confortul în viața de zi cu zi.”

* Cum abordați situațiile dificile sau complicate?

„În chirurgia dento-alveolară, fiecare caz este unic și necesită o atenție deosebită. Abordarea mea se bazează pe o planificare minuțioasă și o analiză detaliată a fiecărui caz în parte. Prin această metodă riguroasă, îmi propun să mă asigur că fiecare pacient beneficiază de cel mai sigur și eficient tratament posibil. Acest proces de planificare amănunțită înseamnă că sunt pregătit pentru orice eventualitate și că pot crește semnificativ șansele de succes ale intervenției.

Beneficiile pentru pacienți în această abordare sunt multiple. Prin cunoașterea amănunțită a stării lor de sănătate, pot adapta procedura chirurgicală pentru a minimiza riscurile și a maximiza rezultatele pozitive. Fiecare pacient este implicat în procesul de luare a deciziilor, ceea ce le oferă un sentiment de control și încredere în tratamentul lor. De asemenea, sunt mereu pregătit să abordez orice complicații care ar putea apărea, cum ar fi sângerările sau leziunile nervoase, folosind tehnicile cele mai avansate. Această pregătire înseamnă o recuperare mai rapidă, mai puțin disconfort și, în cele din urmă, un rezultat mai bun pentru pacient.

Prin urmare, pacienții mei pot fi siguri că primesc nu doar un tratament de înaltă calitate, ci și o îngrijire personalizată și atentă la detalii, care are ca scop final sănătatea și binele lor.”

* Cum vă mențineți la curent cu noile tehnologii și metode în domeniul chirurgiei?

„Pentru mine, a fi un bun chirurg înseamnă nu doar să practic, ci și să învăț neîncetat. O parte considerabilă din timpul meu profesional este dedicată participării la diverse cursuri și congrese. Spre  exemplu, doar în acest an am participat la  programe de formare avansată în implantologie și augmentări osoase, precum ‘Fundamentals of Implant Placement’ sau ‘Advanced Module-Soft Tissue, Implant, Bone Augmentation’. Aceastea nu sunt  doar o alegere, ci o responsabilitate pe care o am față de pacienții mei. Prin actualizarea constantă a cunoștințelor și abilităților mele, mă asigur că pot oferi cele mai eficiente, sigure și moderne tratamente disponibile. Participarea la aceste evenimente mă ține la curent cu ultimele cercetări și tehnologii din domeniu, permițându-mi să aduc în practica mea cele mai noi și eficiente metode de tratament. Astfel, mă asigur că fiecare pacient beneficiază de îngrijirea cea mai bună și mai actuală posibilă.”

Există aspecte specifice ale pregătirii preoperatorii pe care le considerați esențiale pentru succesul intervențiilor dvs.?

„Un factor cheie pentru reușita oricărei intervenții chirurgicale este comunicarea eficientă și deschisă între medic și pacient. Înainte de operație, mă asigur că fiecare pacient înțelege complet toate etapele care urmează, inclusiv îngrijirea postoperatorie. Le explic în termeni simpli și clari cum să își păstreze igiena orală în mod corespunzător, ce semne de infecție sau alte complicații să urmărească, și subliniez cât de important este să ne contacteze imediat dacă întâmpină orice fel de problemă sau are vreo nelămurire. Scopul meu este să creez un mediu în care pacienții se simt informați, implicați și confortabili pe tot parcursul procesului de vindecare.”

Comentariile sunt închise.